SINOPSIS

 

Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal (DHF) direka untuk memperkenalkan pelajar kepada amalan halal dalam industri perkhidmatan makanan. Program ini menyediakan graduan dengan pemahaman yang luas dalam industri perkhidmatan makanan halal dan kompetensi yang diperlukan seperti profesionalisme dan khidmat pelanggan, asas makanan halal dan industri makanan, standard halal, kebersihan perkhidmatan makanan, pemakanan (nutrition), teori makanan, asas masakan timur dan barat, pengurusan perkhidmatan makanan dan minuman (F&B), perancangan menu, baking dan pastry, undang-undang makanan dan aspek undang-undang, operasi perkhidmatan makanan komersil, operasi dan pengurusan acara, kawalan kos makanan dan minuman, projek, dan pengurusan sumber manusia. Amalan hospitaliti mesra Muslim dan rekabentuk / susun atur untuk kemudahan perkhidmatan makanan juga termasuk dalam program ini.

 

 

HASIL PEMBELAJARAN

 

Bagi pelajar PMKu, maklumat lanjut tentang hasil pembelajaran (learning outcomes) program, boleh didapati di Portal CIDOS : portal.cidos.edu.my

 

 

SENARAI PENSYARAH YANG MENGAJAR DHF

 

 

 

 
                                                               NOOR SYAIDA BINTI ABDUL RAHMAN
Ketua Program DHF
E-mel:syaida.abrahman

 

 

 

 

 

 

 

 

DR.MOHD FADLY BIN LAMRI

MUHAMD SURAIRI BIN SHARIPUZAN

SADARIAH BINTI MOHD ARIFF

NURUL SAFAWATI BINTI ABD AZIZ

 E-mel: fadly.lamri

E-mel: surairi

E-mel: sadariah

E-mel: safawati.aziz

       

     

     

NOR HUDA BINTI MD ISA

NURULLIA NATASHA BINTI JAMAL

MUHAMMAD ASYRAF BIN ROSLI

MOHD FADZLY BIN MOHD SHURAIMI

E-mel: huda

E-mel: nurullia

E-mel: asyraf.rosli

E-mel: fadzly

       

     

     

ROFIDZA BINTI RAMLI

NURHIDAYAH BINTI RAFIE

SYED MOHD HAFIZAL BIN SYED ALI

SHAHIRAH BINTI MUHAMMAD ZIN

 E-mel: rofidza 

 E-mel: nurhidayah

E-mel: syed.hafizal

 E-mel: shahirah 
       

 

 

 

 

SITI ROHANI BINTI MOHD IDRIS

MUHAMMAD SYAFIQ BIN MOHAMED SAHAR

   
E-mel: sitirohani E-mel: syafiq

   

 

 

ANTARA BIDANG KERJAYA

 

- Asas Pelancongan dan Hospitaliti
- Profesionalisme dan Khidmat Pelanggan
- Asas Halal dan Industri Makanan Halal
- Kebersihan Perkhidmatan Makanan
- Pemakanan (Nutrition)
- Asas Masakan Timur dan Barat
- Teori Makanan
- Perkhidmatan Makanan dan Minuman
- Pemasaran Pelancongan dan Hospitaliti
- Pengeluaran Makanan Halal
- Standard Halal
Baking dan Pastry
- Prinsip Akauan untuk Pelancongan dan Hospitaliti
- Perancangan dan Rekabentuk Menu
- Rekabentuk dan Susun Atur Kemudahan Perkhidmatan Makanan
- Operasi Perkhidmatan Komersil
- Operasi dan Pengurusan Acara
- Kepelbagaian Budaya
- Amalan Hospitaliti Mesra Muslim
- Aspek Undang-undang dan Hukum Makanan
- Kawalan Kos Makanan dan Minuman
- Projek


* Pengajaran dan pembelajaran (P&P) - Bahasa Inggeris
* Peperiksaan - dwibahasa: Bahasa Malaysia & Inggeris

 

ANTARA PROSPEK KERJAYA

- Penyelia Makanan & Minuman (F&B)
- Penyelia Runcit Makanan
- Penyelia Restoran
- Eksekutif Halal (patuh Islam)
- Usahawan dalam industri perkhidmatan makanan
- Penolong Pegawai Katering (Penolong Pegawai Penyediaan Makanan C27)
- Pegawai Penguatkuasa Halal
- Eksekutif dalam industri perkhidmatan makanan
- Inspektor Makanan / Pengawal Pemakanan
- Kakitangan perkhidmatan makanan
- Pengawal Kualiti Makanan dan Minuman
- Kakitangan Jaminan Kualiti Makanan dan Minuman